Izgatottan olvasom Molnár Szabolcs „EXIT” című könyvét. Jó szívvel ajánlom bármely vállalkozótársamnak. A szerző nem valami használhatatlan elméleti filozofálgatást izzadt ki magából, hanem személyes sikereit, kudarcait, gyakorlatban bevált módszereit osztja meg velünk, ráadásul lépésről-lépésre, kristálytiszta rendszerbe szedve. Hitelességét saját példája adja, hisz alig tíz év alatt milliárdos vállalkozást épített fel egy kizárólag tőkeerős, nemzetközi résztvevőktől telített piacon. Időnként viszont azon kapom magam, hogy mindhiába pislogok, csak nem megy a fókuszálás. Vajon a kor már a szememet is kikezdte, vagy csak a nyomda nem állt épp a helyzet magaslatán? Előrelapozok, s látom: „Nyomtatta a Reactor Kft.”

Ajaj… Mióta csak fennáll a cégünk – függetlenül attól, hogy épp világválság dúl, vagy aranyidők járnak – soha nem engedtem a legfőbb két alapértékünkből: megbízhatóan (határidőre, a megállapodás szerinti feltételekkel) és a tőlünk telhető legjobb minőségben teljesíteni. Hát akkor ez meg mi a szösz?

Mint kiderült az történt, hogy Szabolcs barátom könyvéből – még a hivatalos megjelenés előtt – digitális technológiával legyártottunk néhány tíz példányt, hogy egy rendezvényen bemutathasson és értékesíthessen belőle pár darabot. Büszkék is voltunk a teljesítményünkre, hisz alig néhány nap alatt, tökéletes minőségben sikerült egy formalakkozott borítójú, teljesen színes könyvet előállítanunk.

A Reactor különösen jó választás, amikor kis példányszámról és szűk határidőről van szó. De a technológia költségeiből fakadóan, ha van rá idő, akkor színes könyvből ezres szériákat hagyományos ofszet technológiával nem tagadom, gazdaságosabb kiviteleztetni. Ezért a nagyobb mennyiséget Szabolcs már egy nagy múltú, főként könyvnyomtatással foglalkozó ofszet nyomdára bízta. Igen ám, de a leadott anyagban sajnos elfelejtette kicserélni a kivitelezőt, így most 1000 db, sajnos igen silányra sikeredett példányban tévesen ott díszeleg a Reactor Kft. neve.

Szabolcs mikor kézhez kapta a könyveket természetesen rögtön belátta, hogy nem csak a gyártást érdemes gyakorlottabbakra bízni, így a következő utánnyomás már a mi szervezésünkben és ellenőrzésünk alatt zajlik majd.

A szín illesztési pontatlanság (szaknyelven: passzerhiba) a tartalmi értéket természetesen nem befolyásolja. Vegyék meg nyugodtan, hisz nekünk cégvezetőknek rengeteg időt, energiát, buktatót tud megspórolni. Csak annyi a kérésem, hogy ha egy ilyen pontatlan nyomású példányban felfedezi a Reactor nevét, akkor legyen kedves igazságot tenni azzal, hogy gyorsan kisatírozza azt onnan.

Köszönöm!

Marácz Csaba