Mechanikus-, lézer- és habvágáshoz vektoros vágógörbét kérünk.
Folyamatos vonalakat használjon (pl. a hajtást, biegelést se jelölje pl. szaggatott vonallal). A vonalak vastagsága 0,25mm legyen.

Több lépésből álló (több, különböző szerszámot használó), több munkafolyamatot tartalmazó gyártásnál több rétegű PDF állományt kérünk, ahol az egyes rétegek, az adott művelet/szerszám neve (pl. egyik réteg: hajtás, másik réteg: vágás). Az egyes rétegek vonalszínei legyenek jól láthatóan különbözőek. Pl. egy doboznál a biegelés legyen az egyik réteggel mondjuk piros vonallal megrajzolva, a vágás pedig egy másik rétegen kék vonallal jelölve. (A színek tetszőlegesen választhatók.)
Ne alkalmazzon túl sok réteget.

Ha a megmunkálásnak illeszkednie kell egy nyomtatásra kerülő grafikai állományhoz, akkor fontos, hogy a vágógörbét a grafikai állománnyal azonos lapméretre, azonos pozícióban adjuk le, de nyugodtan tehetjük külön oldalra is. Ha a vágógörbét a grafikára tesszük, akkor ne felejtsük el a görbéket felülnyomásosra (overprint) állítani, különben a grafikából kiütődnek a vonalak.

Ne használjuk a Convert line to shape utasítást!

reactor

Ügyeljen arra, hogy az anyagmegmunkálás görbéi (szerszám útvonalai) ne duplázódjanak. Gyakori hiba, hogy ügyfeleink a „Convert line to shape” vagy más programban „Convert outline to object” (vonal alakzattá alakítása) utasítást használják. Ilyenkor nem egy vonal, hanem egy vonalnak tűnő, de valójában nagyon közeli dupla vonalból álló, az eredeti vonalvastagságnak megfelelő területet megrajzoló objektum jön létre. Ez természetesen azt eredményezi, hogy a szerszám mindkét vonalon végigmegy, így duplán vágja az anyagot, ami hibaforrás.
(A kép egy kinagyított helytelen és helyes vágási útvonalat ábrázol.)

Egyesítsük a csomópontokat!

reactor

Több csomópontból álló folytatólagos léniák, görbék esetén ügyeljünk rá, hogy a csomópontok egyesítve („join”) legyenek.

Betűkivágás

reactor

A betűkivágáshoz érdemes a betűket görbévé alakítani („convert to curves”).
Egymásra fedő, egymáshoz kapcsolódó betűknél ilyenkor fontos, hogy az egymásból kimetsző részeket eltávolítsuk.

Anyagtulajdonságok, szerszámok vastagsága

Egy doboz, stb. vágógörbéjének (stancrajzának) tervezésekor, megrajzolásakor ne feledkezzen meg róla, hogy az anyagnak vastagságot figyelembe kell venni, mert a hajtások után más lesz a bel- és külméret. Ez nem csak az egészen vastag anyagoknál (hullámkarton, stb.) de a vékonyabb (karton, polipropilén film, stb.) anyagoknál is fontos.
Érdemes számolni azzal is, hogy a szerszámoknak vastagsága van. Például egy 3mm-es marószárral nem lehet éles belső sarkokat kivágni, ott is marad minimum egy 1,5mm-es rádiuszú lekerekítés.
Az alábbi kép azt mutatja, hogy ha a szürkével jelzett keretet szeretnénk kivágni, és ehhez a kürölötte lévő körvonalat küldjük a marógépre, akkor a marószár méretéből adódóan a jobboldali (lekerekített belső sarkos) eredményt kapjuk.

reactor