Ha megkérdezne egy nagyformátumú nyomdagépkezelőt, hogy milyen technológiáról ábrándozik, akkor tekintetét égre emelve gondolkodás nélkül sorolná, hogy: „Egy olyan nyomtatót szeretnék, amelyik gyors, csíkmentesen, színhelyesen, szép nagy színtérrel nyomtat, ne kelljen állandóan karbantartani és kalibrálni, legyen a nyomata karcálló, sokféle alapanyagon tapadjon meg a festéke, legyen jó a felbontása, ne kelljen a nyomatok száradására várni, stb., stb., stb.….

Úgy tűnik a Canon mérnökei bizony végre megkérdezték a nyomtató operátorokat és válaszul kifejlesztették az iparág legújabb UV gél festékezési megoldásával bíró OCÉ Colorado 1640 nyomtatóját.

Oké, hogy a magunkfajta kütyübolondok imádják az innovációkat, és valószínű, hogy már csak a bitang dizájnosra sikeredett burkolata miatt sem mennénk el mellette szó nélkül. De miért jó ez az ügyfeleinknek?

GYORSASÁG

Nagyon jó minőség mellett is sokkal gyorsabban nyomtat, mint a hasonló minőségre képes eszközök többsége. 40nm/órával teljesíti azt a minőséget, amit a hasonszőrűek 10 nm/óra körül szoktak. Gyorsétterem láncoknak gyakorta készítünk átvilágítós nyomatokat, ahol az élénk színek érdekében fokozott festékterhelést alkalmazunk, mely persze idáig olyan 3-4 nm/órás csigatempót is jelentett. Ezt mostantól 20nm/órával tudjuk teljesíteni. Tehát első jó hírünk, hogy Ön minőségromlás nélkül juthat gyorsabban a megrendeléséhez.

AZONNAL SZÁRAZ ÉS MÉGIS JÓ A NYOMAT GEOMETRIÁJA?

Nekünk is van másik olyan technológiánk, amelyből azonnal feldolgozható (laminálható, vágható, stb.) nyomat jön ki. A száradási időt a leggyakrabban igen magas szárítási hővel szokás lerövidíteni. Ez sok alapanyagnál azonban deformációt okoz. Új nyomtatónk a festék megszilárdulását UV LED lámpákkal, térhálósodás (polimerizáció) segítségével valósítja meg, így sem hőre, sem párolgásra nincs szükség. A nagy precizitást igénylő termékek rendelőinek ez igazán jó hír, ahogy a több szegmensből illeszkedő kiállítási falakat készítő dekoratőrök is hálásak lesznek érte.

CSÍKMENTES ÉS KARCÁLLÓ

A legtöbb UV technológia vastag festékréteggel dolgozik, így a rétegek felhordása bizonyos betekintési szögeknél sok esetben látható sávozódást eredményez. Ennek tökéletes kiküszöbölése az egyik legnagyobb újdonsága az új nyomtatónknak. Ráadásul az eco- és mild solventhez, latexhez, vízbázisú nyomatokhoz viszonyítva ez a megoldás adja a legjobb karcállóságot.

SZÍNEK

A festékek gyakorta ún. metamer jelenséget mutatnak. Ez nagyon leegyszerűsítve a gyakorlatban azt jelenti, hogy a különböző fényforrások nagyon megváltoztatják a nyomatok színét. Igen szembetűnő tud ez lenni, mikor egy több színből előállított szűrkeárnyalatos képet különböző lámpák fényében vizsgálunk meg. Lehet, hogy neon alatt zöldesnek látszó képünk természetes fényben inkább vöröses árnyalatot mutat majd. Nem is számítottunk rá, hogy új berendezésünknek nem csak szép nagy színtere van, de a szürkeárnyalatok reprodukálásában is szokatlanul nagy stabilitást mutat.

HÁT EZ MINDENRE „IS” JÓ?

Természetes, hogy új szerelméről az ember kissé elfogultan dicsekszik. Nem véletlenül alkalmazunk többféle nyomtatási technológiát mi sem, hisz mindegyiknek megvan a maga előnye és persze hátránya is. Új UV gél megoldásunk tényleg a legtöbb helyzetben kimagaslóan jól teljesít, nem használható azonban olyan jellegű feladatokhoz, ahol a festéket, nyomatot nyújtani szükséges. Ilyen például a 3D autófóliázás, amikor a jármű domborulatait kell a festéknek lekövetnie.

PERSZE, DE AKKOR MEG BIZTOS BAZI DRÁGA…

Hát igen… jó lett volna ha a mérnökök nem csak a nyomtató operátorokat, de az ügyvezetőket is megkérdezték volna…, hisz a technológiai ábrándokon túl lett volna igény a kedvezőbb gép és üzemeltetési költségekre is. Mindemellett az új gép termelékenysége lehetővé teszi, hogy nagyobb mennyiség esetén ügyfeleink a korábbiaknál még kedvezőbb áron juthassanak a számos előnyt nyújtó, új megoldásunkhoz.